S i Nacka lägger förslag om ny fastighetsskatt

2008 avskaffade den dåvarande alliansregeringen fastighetsskatten och ersatte den med en låg fastighetsavgift. Nu vill Socialdemokraterna i Nacka ta tillbaka fastighetsskatten och också begränsa ränteavdragen.
Fastighetsskatt eller inte?

Den tidigare fastighetsskatten ansågs av många vara djupt orättvis eftersom den ledde till höga och allt stigande kostnader för bostadsägare och inte alls baserades på deras betalningsförmåga. Likadana hus i landet beskattades helt olika. Ett litet radhus från 70-talet i Nacka fick samma fastighetsskatt som en nybyggd lyxvilla i Katrineholm. 

Människor i attraktiva kommuner där taxeringsvärdena är höga drabbades hårdast och bland dem fanns Nacka, där taxeringsvärdena är bland de högsta i landet. Vissa tvingades lämna sina hem när taxeringsvärdena i ett område steg.

När Alliansregeringen den 1 januari 2008 avskaffade den statliga fastighetsskatten och ersatte den med en mycket lägre kommunal fastighetsavgift var det en lättnad för många. Över en natt blev det sänkt skatt från 23 000 kronor till 6 000 kronor för ett genomsnittligt småhus i Nacka.

Nu har Socialdemokraterna i Nacka lagt fram ett förslag om att återinföra fastighetskatten. Om man skulle återgå till den tidigare modellen så skulle den årliga fastighetsskatten bli drygt 70 000 kronor för en genomsnittsvilla eftersom taxeringsvärdena stigit så kraftigt i Nacka.

Stambyte i radhus. Gustavsberg Värmdö - Rörmokaren i Nacka & Stockholm
Husägare i Nacka kommer att drabbas hårt om en ny fastighetsskatt skulle drivas igenom likt den som fanns 2008.

S: Ja eller nej till fastighetskatten?

Historiskt sett har Socialdemokraterna varit starka förespråkare för ett progressivt skattesystem för att minska ekonomiska klyftor. Fastighetsskatten, som avskaffades 2008, var en del av detta system. Kritiker menade då att skatten skapade osäkerhet för husägare och kunde leda till att människor tvingades lämna sina hem på grund av höga skattebelopp. Det drabbade särskilt många äldre, kanske änkor, där huset var betalt och pensionen låg men där de plötsligt tvingades betala flera tusen extra i fastighetsskatt.

Under de senaste åren har Socialdemokraterna ibland gläntat på dörren för att återinföra fastighetsskatten, men när kritiken tagit fart så har de sagt nej. Magdalena Andersson sa följande i en TT-artikel från 2021:

– Redan 2014 satte de upp skyltar hos mig i Nacka om varning för Socialdemokraternas nya fastighetsskatt, trots att vi inte hade något sådant förslag överhuvudtaget i vårt valmanifest. Och nu håller de på igen trots att vi tydligt visat under åtta år att vi inte har återinfört någon fastighetsskatt.

Även Socialdemokraterna i Nacka har varit emot fastighetsskatten. Dåvarande oppositionsrådet Khashayar Farmanbar skrev en debattartikel i maj 2021 i Dagens Industri, med rubriken ”S i Nacka: Därför nej till fastighetsskatten” med följande citat: ”Problemet med fastighetsskatten handlar om något mer grundläggande. Den handlar om rädslan för att behöva lämna just sitt hem. ” 

Under Alliansåren var det samma tak på fastighetsavgiften, drygt 6 000 kr per år, men när S-MP-regeringen tillträdde 2014 så höjdes taket till dagens 10 000 kronor.

S-motionen

Nu har Socialdemokraterna i Nacka, med arbetarkommunens ordförande och fd ministern Khashayar Farmanbar och oppositionsrådet Johanna Kvist i spetsen, svängt och föreslår i en motion till deras partikongress att fastighetsskatten ska återinföras. På kongressen ska ombuden staka ut en ny riktning för Socialdemokraterna för kommande år. S i Nacka föreslår nu att en fastighetsskatt likt den som försvann 2008 ska återinföras. Liknande krav förs fram från Socialdemokrater i många andra kommuner.

I motionen skriver S i Nacka att den nuvarande fastighetsavgiften är ”för låg” och menar att det är orättvist att det nuvarande maxtaket för avgiften innebär att en villa som kostar 22 miljoner har samma avgift som ett litet radhus som kostar två miljoner. Tillsammans med ränteavdrag och låga räntor menar de att detta kan bidra till en inlåsningseffekt samt skenande fastighetspriser. För att få en mer balanserad bostadsmarknad vill de att en fastighetsskatt baserad på taxeringsvärden införs. De vill också att man begränsar ränteavdragen.

Motionen betonar också att skatten skulle utformas på ett sätt som minimerar risken för att människor tvingas lämna sina hem, som man tidigare var orolig för skulle hända man återinförde just fastighetsskatten. Hur detta skulle slå mot hushållen som just nu påverkas av det höga ränteläget som Socialdemokraterna bortser ifrån är svårt att säga.

Frågan avgörs på Socialdemokraternas kongress i Göteborg 28 maj – 1 juni.

Läs Socialdemokraterna i Nackas motioner i sin helhet här

M säger nej till ny fastighetsskatt

Mats Gerdau (M) är ordförande i Nackas kommunstyrelse, men kandiderade till riksdagen 2006 och kom också in.

–Då var fastighetsskatten ett av skälen till att jag ställde upp, säger han. Det behövdes Nackabor i riksdagen som stod på Nackabornas sida. Det var en så orättvis och orättfärdig skatt som bara måste bort. Det var en kall och krispig men ändå underbar decemberdag 2007 när vi röstade för att avskaffa fastighetsskatten.  

Nu är frågan uppe på bordet igen, genom Nackas Socialdemokraters förslag.

-Jag är förvånad över att Nackas socialdemokrater sviker sina egna invånare med krav på en massiv skattehöjning. Att gå från en fastighetsavgift på 10 000 kronor till en återinförd fastighetsskatt på 70 000 kronor är ju helt absurt. Mängder av Nackabor skulle tvingas sälja sina hem. På vilket sätt skulle det här vara bra för Nackaborna? Vill våra invånare verkligen representeras av sådana politiker? Varför vill de driva människor med låga inkomster eller låg pension från Nacka? Jag vill ha ett Nacka för alla.

Mats Gerdau, Fastighetsskatt
Mats Gerdau (M) kommunstyrelsens ordförande kommer aktivt jobba för att fastighetsskatten förblir en historisk parantes
Dela artikeln

Relaterade artiklar

Nu anländer nya bron till Finntorp

Det är inte varje dag en bro på 80 ton och 112 meter lång rullas in i Nacka. Men just nu sker något spektakulärt. Finntorpsbron – en helt ny gång- och cykelbro som ska förbinda områden över Värmdövägen – är på väg att ta plats, bit för bit.

Älta Mosse

Nu återställs nya våtmarker – Älta mosse näst på tur

Nacka kommun genomför nu sitt hittills största och mest ambitiösa våtmarksprojekt. Återställningen av Älta mosse. Det handlar inte om att skapa en ny sjö, utan om att återfukta torvmarken till sitt naturliga tillstånd. Projektet är en del av det större våtmarkspaketet, där kommunen systematiskt återställer värdefulla våtmarker med bl. a. stöd från Naturvårdsverket och Länsstyrelsen. Paketet har sin grund i ett initiativ framlagt av Nackamoderaterna våren 2022.

Järlahöjdens förskola

Järlahöjdens förskola – Det senaste tillskottet

På onsdagen klipptes bandet för nya Järlahöjdens förskola. Invigningen ackompanjerades av Nacka Big Band som gjorde hela tillställningen till en fest tillsammans med barnen, kommunrepresentanterna och förskolelärarna.

Nu öppnar ett nytt SFI i Fisksätra

Sedan den förra SFI-anordnaren stängde i Fisksätra 2023 har det inte funnits någon aktör som erbjudit Svenska för Invandrare i Fsiksätra. Nu blir det däremot ändring på detta då en ny aktör börjar undervisa den 5:e maj.

Saltsjöbanan

Klart: Då kommer direktbussarna till och från Saltsjöbaden tillbaka

Saltsjöbanan har stått still sedan långfredagen och det var många som drog efter andan när Vänsterstyret i Regionen sa nej till att sätta in extra direktbussar/ersättningsbussar. Resenärerna i Saltsjöbaden och Fisksätra skulle däremot få positiva besked på söndagsmorgonen.

Andra läser

Ny chans för framtiden – ansök till komvux nya ämnesnivåer inför 1 juli 2025

Från och med den 23 april öppnas dörrarna till komvux nya ämnesnivåer – en spännande förändring som ger dig ännu bättre möjligheter att lära och utvecklas. Från och med 1 juli 2025 träder Skolverkets stora förändringar i kraft: ämnesbetyg ersätter de gamla kursbetygen och nya mål för examen, program och struktur ramar in din utbildning på gymnasienivå. Det är dags att ta din framtid till nästa nivå – och nu har du alla verktyg för att göra det!

My Petersson

NB Möter: My Petersson, 19 – En helt vanlig anorektiker

My Petersson är en helt vanlig 19-årig tjej som beskriver sig som glad, social och energifylld. Hennes liv tog dock sig en ordentlig vändning när alla de egenskaperna helt plötsligt byttes ut mot egenskaper så som, nedstämd, osocial och lågmäld. My hade drabbats av en ätstörning, något hon lever och kämpar med varje dag.

Varför går trafiken på banvallen mellan Järla och Nacka Station?

När Nacka kommun planerade det omfattande ombyggnationen av infrastrukturer i och runt Värmdövägen, stod man inför en avgörande fråga: hur skulle trafiken hanteras under byggtiden? Efter noggranna utredningar enades samtliga politiska partier om att leda om trafiken via Saltsjöbanans banvall. En något annorlunda lösning som skulle visas sig vara ytterst nödvändig.

Vad händer på Värmdövägen?

Arbetet längs Värmdövägen i Nacka pågår för fullt, med fokus på att stärka och modernisera infrastrukturen för att möta framtidens behov. Detta omfattande projekt handlar inte om att skapa en stadsgata, utan om att genomföra nödvändiga investeringar för att bygga ett robust och hållbart Nacka.