Fastighetsskatt eller inte?

S i Nacka lägger förslag om ny fastighetsskatt

2008 avskaffade den dåvarande alliansregeringen fastighetsskatten och ersatte den med en låg fastighetsavgift. Nu vill Socialdemokraterna i Nacka ta tillbaka fastighetsskatten och också begränsa ränteavdragen.

Nu återställs nya våtmarker – Älta mosse näst på tur

Nacka kommun genomför nu sitt hittills största och mest ambitiösa våtmarksprojekt. Återställningen av Älta mosse. Det handlar inte om att skapa en ny sjö, utan om att återfukta torvmarken till sitt naturliga tillstånd. Projektet är en del av det större våtmarkspaketet, där kommunen systematiskt återställer värdefulla våtmarker med bl. a. stöd från Naturvårdsverket och Länsstyrelsen. Paketet har sin grund i ett initiativ framlagt av Nackamoderaterna våren 2022.
Älta Mosse

Återvätning – inte vattenyta

Vid Älta Mosse bedrevs torvbrytning under början av 1900-talet, ärren i marken syns fortfarande tydligt. Den utdikade torvmossen ska återfuktas genom att vattennivån höjs med cirka 10 cm. Det skapar en fuktig, plan myrmark – utan öppen vattenyta – vilket minskar nedbrytningen av torv och därmed också utsläppen av koldioxid. Ett viktigt steg för klimatet, utan risk för metanutsläpp som ibland uppstår i vattenytedominanta våtmarker.

Projektet är en stark satsning på att återskapa unika livsmiljöer för ett stort antal arter – från växter till ryggradslösa djur, fåglar och groddjur. När vattennivåerna stabiliseras gynnas typiska mossarter som:

  • Hjortron, tranbär, skvattram och pors.
  • Insekter som kärrtrollsländor och fjärilar.
  • Groddjur och kräldjur som större vattensalamander och snok.
  • Fåglar som trädlärka, järnsparv och hackspettar.
  • Ett brett spektrum av mossor, lavar och svampar, där flera är rödlistade.

Torvmarkernas särpräglade artmix hotas idag av igenväxning och torrläggning. Älta mosse är ett av få områden i Stockholm där denna typ av biologisk mångfald fortfarande kan stärkas i stor skala.

Natur för alla – nu och i framtiden

Älta mosse är inte bara viktig för klimatet – det är också en av Nackas mest uppskattade platser för friluftsliv och naturupplevelser. Genom spångar, stigar och skyltning har området länge varit ett tillgängligt utflyktsmål för både boende, skolklasser och vandrare.

Men om inget görs riskerar mossen att växa igen och förvandlas till skog. Det skulle innebära att den öppna, ljusa myrmiljön går förlorad, vilket leder till kraftigt minskade naturvärden – och färre arter. Samtidigt försämras det unika landskapets rekreativa värden: mindre sikt, färre blommor, tystare fågelliv och svårare tillgång för allmänheten.

Genom återvätningen bevaras den karaktäristiska öppna torvmarken, vilket ger fler möjligheter till naturnära upplevelser året om – i en miljö som är både lärorik, stillsam och vild.

Tidigare bröts det torv där Älta mosse idag ligger. Detta har lämnat djupa sår i marken som nu ska återställas.

Forskning, inte gissningar

Det är förståeligt att vissa reagerar på att träd ska fällas eller mark bearbetas – men mycket av kritiken bottnar i okunskap om våtmarkers ekologi. Att restaurera en torvmosse kräver tillfälliga ingrepp, men resultatet är långsiktigt positivt för klimat, arter och rekreation.

Projektet har haft en inledande fas med utredningar och provtagning på plats.  

Projektet bygger på bred vetenskaplig enighet och stöd från ekologer, hydrologer och miljöstrategiska myndigheter. Det är också därför Naturvårdsverket gått in med 90 % finansiering – en stark signal om att detta är rätt väg att gå.

En del av ett större paket

Älta mosse ingår i Nackas våtmarkspaket, där flera projekt redan genomförts och fler planeras. Kommunen satsar genom investeringsbudget, framtidsfond och LONA-bidrag.

Genomförda projekt:

  • Böle mosse (Boo)
  • Rudsjön (Velamsund)
  • Mensättra våtmark och Älvornas våtmark (Boo)
  • Gäddfabriken i Vrakviken & Smedjedammen (Nyckelviken)
  • Mjölkuddens gäddfabrik (Boo)
  • Pluggning av diken i skogsmark

På gång:

  • Älta mosse
  • Fredriksromossen (Velamsund)

Ekosystemets motståndskraft stärks

När Älta mosse återfuktas stärks ekosystemets förmåga att lagra kol, reglera vatten, rena luft och skapa livsmiljöer. Det är en konkret, mätbar åtgärd som gynnar både natur och människor – en långsiktig investering i framtidens miljö.

Genom en återvätning säkras mossen och dess värden upp för kommande generationer. Om inga insatser görs kommer området att växa igen och mossens unika miljö försvinna.

Dela artikeln

Relaterade artiklar

Spännande nytt samarbete: Lokal lärarutbildning lyfter Nackas skolor!

Satsning på lokal lärarutbildning ska möta lärarbristen i NO och matematik. Nacka kommun och Luleå tekniska universitet (LTU) inleder ett unikt samarbete för att starta en lokal grundlärarutbildning med inriktning mot årskurserna 4–6 samt 7–9 inom ämnena NO och matematik. Projektet, som sker i nära samverkan med Välfärd skola i Nacka, drar igång hösten 2024 med utbildningsstart hösten 2025.

konstfestival

Wallstreet 2025: Konstfestivalen som förvandlar Nacka 

Wallstreet är konstfestivalen som anordnas i Skellefteå, Varberg och nu även i Nacka. Hur det offentliga rummet ska smyckas med konst är ofta en debatterad fråga som väcker känslor hos många. Det återstår att se hur reaktionerna kommer att bli när festivalen invigs under onsdagen utanför Nacka stadshus kl. 15:00.

Byggstart för nya Agnestigs torg – en trivsam mötesplats i Centrala Nacka

Nu påbörjas arbetet med Agnestigs torg – en efterlängtad och grönskande mötesplats mitt i hjärtat av Centrala Nacka. Torget, som kommer att ligga intill Värmdövägen vid det nya kvarteret Elverkshuset, blir en plats för både vardagshäng och kvällspromenader, med belysning, sittplatser och lummig växtlighet som gör det inbjudande under dygnets alla timmar.

Nacka i Sverigetoppen för företagsklimat – klättrar till plats 14 i landet

Nacka fortsätter att utmärka sig som en av Sveriges mest företagsvänliga kommuner. I Svenskt Näringslivs senaste ranking av det lokala företagsklimatet klättrar Nacka hela 33 placeringar – från plats 47 till 14 – och placerar sig nu bland topp 15 i landet. I Stockholms län är det bara två kommuner som presterar bättre. Den största förbättringen har skett inom områdena offentlig upphandling samt service och bemötande.

Andra läser

Svarta ladan i Finnboda får nytt liv!

Svarta ladan, som ligger längst kajen i Finnboda hamn och är en del av Vimpelkullens fastigheter i Finnboda, renoveras nu för att bli Zparqs nya huvudkontor och utvecklingscenter. Byggnaden, som tidigare var en del av Finnboda varv – en verksamhet som präglade området från 1870-talet fram till 1990-talet.

Lekplats Lilla Kvarnholmen

Har du sett Lilla Kvarnholmens lekpark? En av Nackas drygt 100 lekparker med platstypisk utforming och vacker utsikt mot vattnet.